Japończycy mają jajka, które pachną i smakują jak ich ulubiony cytrusowy owoc – yuzu.
Jajka yuzutama wyglądają jak zwykłe jajka, jednak pachną i smakują jak popularny japoński owoc. Dlatego jeśli uwielbiasz jajka i owoce, może warto rozważyć przeprowadzkę do kraju kwitnącej wiśni?
Specjalna dieta kur
Jajka yuzutama znoszą kury z Farmy Yamasaki, na południowo-zachodnim wybrzeżu wyspy Shikoku. Dla kur ułożono specjalną dietę. Składa się ona ze skórek yuzu, jarmużu, nasion sezamu i kukurydzy. Skórka yuzu zmienia aromat i smak jajek.
Owoc yuzu
Owoc yuzu uznaje się za hybrydę kwaśnej mandarynki i Ichang papeda. Jest popularny w kuchni japońskiej i często używa się go jako substytut cytryny w deserach. Charakteryzuje się mocno kwiecistym aromatem, który jest wypadkową zapachów wszystkich cytrusów.
Świeży, cytrusowy zapach jajka
Japońscy inżynierowie znacznie zredukowali w jajkach charakterystyczny rybi zapach. Udało im się „ubrać” jajka w odświeżający cytrusowy aromat. Jajka yuzutama mają słodki i treściwy smak, a ich zapach wzmaga apetyt. Mogą być podawane na wszelkie możliwe sposoby.