Jaśmin często opisuje się jako oszałamiający, głęboki, bogaty i zmysłowy. Ten biały kwiat uprawia się pod kątem jego piękna i niepowtarzalnego zapachu.
Łagodna, letnia bryza niesie egzotyczny zapach jaśminu. Ten intensywnie pachnący kwiat kwitnie nocą. Wówczas jego zbiory są najbardziej pomyślne – delikatne kwiaty pachną wtedy najsilniej.
Jaśmin na świecie
W wielu krajach jaśmin jest ważną częścią dziedzictwa kulturowego. Wykorzystuje się go jako ozdobę w trakcie ceremonii i rytuałów. Jaśmin to naturalny
środek uspokajający. Jego zapach relaksuje, koi i wycisza. Kwiat ten pochodzi z gorących klimatów Azji. Istnieją setki podgatunków jaśminu. Jednak tylko dwie jego odmiany –
Jasminum grandiflorum i
Jasminum officinale – służą do produkcji większości zapachów.
Cenny składnik
Jaśmin jest wysoce cenionym składnikiem perfum. Stąd też wyrażenie „nie ma perfum bez jaśminu”. Jaśmin składa się z ponad 100 związków chemicznych. Każdy z głównych gatunków (
Jasminum grandiflorum i
Jasminum officinale) charakteryzuje się wyjątkowymi cechami zapachowymi, określanymi przez region, a nawet technikę zbioru. Jaśmin z Egiptu ma więcej kwiatowych nut, jaśmin z Włoch więcej odcieni owocowych, zaś kwiat z Indii zawiera wyższe stężenie indolu – związku o głębokim, zwierzęcym, piżmowym zapachu.
Metody ekstrakcji olejku jaśminowego
Popularne metody pozyskiwania olejków eterycznych, jak ekstrakcja na zimno i destylacja parowa, w przypadku jaśminu są zbyt inwazyjne. Olejek jaśminowy pozyskuje się poprzez ekstrakcję rozpuszczalnikiem. Otrzymuje się w ten sposób skoncentrowany olejek o bogatym zapachu. Jeden cenny kilogram zapachu jaśminowego wymaga ponad siedmiu milionów ręcznie zbieranych kwiatów. Mimo że zbiory i ekstrakcja są delikatnymi i żmudnymi procesami, to jaśmin jest niezbędnym składnikiem wielu zapachów uwielbianych przez kobiety i mężczyzn.