Zapewne nieraz radziłeś sobie z tym problemem na własną rękę. Od niedawna mamy naukowe potwierdzenie – jabłka, sałata i mięta pomogą usunąć problematyczny zapach z ust po spożyciu czosnku.
Jednak nie każda ich postać. Co to znaczy? Najlepiej z nieprzyjemnym zapachem czosnku radzą sobie surowe jabłka i sałata oraz
świeża mięta.
Badacze z Ohio State University przeanalizowali różne produkty, które mogłyby redukować aromat czosnku. Na tapetę wzięli: jabłka surowe i prażone, sok jabłkowy, sałatę surową i gotowaną, świeżą miętę, sok miętowy, wodę i zieloną herbatę. Podali je osobom, które przez 25 sekund przeżuwali 3 gramy czosnku.
Jabłka i sałata okazały się skuteczniejsze od wody o 50%, z kolei świeża mięta miała ten wskaźnik jeszcze wyższy. Jabłka prażone i gotowana sałata, soki jabłkowy i miętowy też zmniejszały efekt zjedzenia czosnku, jednak mniej skutecznie. Najgorzej wypadła zielona herbata, która w ogóle nie wpłynęła na poprawę oddechu.
Czosnek ma w sobie wiele lotnych substancji, które odpowiadają za przykry zapach z ust. Z tymi substancjami najlepiej radzą sobie surowe produkty, ponieważ zawierają enzymy i związki fenolowe, które likwidują aromat czosnku. Artykuły spożywcze, które poddaje się obróbce termicznej, pozbawia się enzymów i stąd ich skuteczność w zwalczaniu nieprzyjemnego zapachu jest mniejsza.