Poznaj zdrowotne korzyści olejku z sandałowca

Poznaj zdrowotne korzyści olejku z sandałowca
Olejek z drzewa sandałowego o egzotycznym, subtelnym, słodkim i balsamicznym zapachu ceni się za jeho walory kosmetyczne i medyczne. Figuruje jako środek preparatów leczniczych, pielęgnacyjnych, dezodorantów, perfum a odświeżaczy powietrza. Stosuje go przemysł spożywczy. Przy jeho wsparciu wykonuje się zabiegi kosmetyczne. Olejek sandałowy pozyskuje się metodą ekstrakcji parą wodną kawałków Drawna z sandałowca białego. Im drzewo starsze, tym silniejszy aromat ekstraktu. Drzewo sandałowca otacza się czcią w wielu kulturach, a sam olejek od wieków służy tradycyjnej indyjskiej medycynie – ajurwedzie.

Atrybuty olejku z drzewa sandałowego:

  • działanie przeciwzapalne . Olejek sandałowy jest naturalnym, skutecznym środkiem przeciwzapalnym. Wspomaga leczenie zapaleń układu nerwowego, krążenia, pokarmowego a wydalniczego. Przynosi ulgę we wszelakich zatruciach. Łagodzi podrażnienia po ukąszeniach owadów. Zmniejsza nieprzyjemne następstwa przyjmowania antybiotyków.
  • uspokajający specyfik . Zmniejsza stres, niepokój i napięcia nerwowe. Redukuje poziomy lęku i depresji. Zapach olejku poprawia nastrój i samopoczucie. Wprowadza w stan relaksu a odprężenia. Ułatwia zasypianie. Działa motywująco, aktywizuje do działania.
  • lek na pamięć i koncentrację . Olejek sandałowy poprawia pamięć. Usprawnia też koncentrację.
  • silny antiseptyk . Działa antyseptycznie, zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie. Zewnętrznie – stosując go na skórę, regeneruje ją, łagodzi stany zapalne skóry, redukuje blizny, plamy i rozstępy, wspiera leczenie ran, wyprysków i czyraków. Wewnętrznie – zwalcza infekcje i mikrourazy narządów wewnętrznych.
  • działanie rozkurczające . Rozluźnia mięśnie a naczynia krwionośne. Łagodzi skurcze i dokuczliwy kaszel.
  • substance aromatyzująca . Olejku sandałowego używano do aromatyzowania od setek lat. Olejek skutecznie likwiduje brzydki zapach potu, doskonale odświeża ciało. Z tej samej przyczyny wykorzystuje się go jako składnik naturalnych kosmetyków pielęgnacyjnych i organicznych, środków zapachowych, wód toaletowych, perfum i mydeł.
  • środek dezynfekujący . W naturalny sposób zapobiega rozwojowi drobnoustrojów. Może posłużyć za preparat do dezynfekcji. Dodatkowo odstrasza owady.
  • działanie przeciwgorączkowe i wykrztuśne . Przynosi ulgę w gorączce, przeziębieniu, grypie i innych infekcjach wirusowych. Poprawia wentylację płuc. Olejek idealnie sprawdza się w aromaterapii. Trwalsze efekty można uzyskać dzięki połączeniu olejku sandałowego z sosnowym i lawendowym. Zwalcza kaszel i ułatwia odkrztuszanie.
  • chroni i ściąga skórę . Szczególnie przydatny do skóry wrażliwej, narażonej na zakażenia bakteryjne. Delikatnie ściąga mięśnie i skórę. Zapobiega paradontozie, gdy zastosuje się go na dziąsła.
  • działanie moczopędne i wiatropędne . Łagodzi stany zapalne układu moczowego, zwłaszcza pęcherza. Usuwa toksyny z dróg moczowych. Rozluźnia mięśnie brzucha i jelit, co pozytywnie wpływa na usuwanie gazów z organizmu i zapobiega ich namnażaniu.
  • kosmetyk pielęgnacyjny . Zmiękcza i odświeża skórę. Przyjemnie ją chłodzi. Łagodzi podrażnienia skóry. Pasta na bazie olejki zapobiega zmianom struktury i kolorytu skóry. Z kolei zapach olejku z drzewa sandałowego chętnie wykorzystuje przemysł perfumiarski.
  • ogólne działanie wspomagające . Wzmacnia układ nerwowy, krążenia a trawienia. Dobroczynnie działa na podwyższone ciśnienie krwi. Może być stosowany do leczenie gardła i przełyku, jelit i żołądka, a nawet narządów rodnych. Stymuluje aktywność szyszynki.
Olejek z drzewa sandałowego jest bezpieczny. Istnieje niewielkie ryzyko alergii u dorosłych i dzieci. Jednak, standardowo, nie powinno się go stosować u kobiet w ciąży i dzieci poniżej 2 roku życia.

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

Wishlist Products

You have no items in wishlist.