Aromaty zaawansowane technologicznie, czyli o technikach pozyskiwania zapachów

Aromaty zaawansowane technologicznie, czyli o technikach pozyskiwania zapachów
Rozwój coraz bardziej wyrafinowanych metod pozyskiwania zapachów budzi podziw. To nie tylko nadawanie nowych znaczeń woniom już znanym. To także odkrywanie tych, które wcześniej były nieuchwytne. Technologia Head Space Ta technika pozwala dokładnie zanalizować i odtworzyć syntetycznie niemal każdy zapach. Szklany balon skonfigurowany z komputerem nakłada się na owoc lub roślinę. Balon przechwytuje cząsteczki zapachów, a komputer je rozpoznaje i opisuje. Pozyskane dane pozwalają odtworzyć zapach w laboratorium. Metodę tę szczególnie upodobali sobie producenci perfum, którzy prześcigają się w wypuszczaniu na rynek coraz bardziej oryginalnych zapachów. Ponoć jedna z perfum dla mężczyzn „przemyca” charakterystyczny aromat nowojorskiego sklepu z tytoniem, a inna powiela woń finansowych periodyków. Proces miękkiej ekstrakcji Technologię tę już wcześniej wykorzystywał przemysł spożywczy. Teraz przyszła na nią moda wśród perfumiarzy. Specjalną formę dwutlenku węgla przepuszcza się przez obiekt, jak np. ziarna kawy. W ten sposób technolodzy żywności wydobyli aromat kawy. Obecnie korzysta się z tego procesu, aby przechwytywać zapachy kwiatów, które są oporne na bardziej tradycyjne techniki pozyskiwania aromatów.

Napisz komentarz