Co się kryje za odpychającym zapachem owocu durianu?

Co się kryje za odpychającym zapachem owocu durianu?
Naukowcy badający ten unikatowy owoc przeanalizowali zestaw 19 śmierdzących i owocowych substancji chemicznych. Odkryli, że zaledwie 2 związki mogą odtworzyć ogólny zapach durianu. Osoby, które próbowały durianu, albo go uwielbiają, albo nienawidzą. Pochodzący z Azji Południowo-Wschodniej owoc w swojej ojczyźnie uważany jest za przysmak. Miąższ durianu jest słodki i kremowy. Jednak w niektórych miejscach publicznych jego spożywanie jest zabronione, gdyż jego zapach obezwładnia. Niedawno naukowcy zainteresowali się owocem i chcieli lepiej zrozumieć jego złożony zapach. Zidentyfikowali kilka związków, które składają się na ten odpychający aromat, tj. mieszankę nieświeżych skarpetek, śmieci i gnijącego mięsa. Uczeni przebadali 19 związków zapachowych pod kątem ich intensywności. Najsilniejsze pachniały zepsutą i spaloną cebulą oraz owocami. Równie intensywne były nuty kapusty i siarki. Dalsze eksperymenty wykazały, że tylko 2 konkretne związki składają się na cały zestaw pachnących składników. Są to owocowy 2-metylobutanian etylu i cebulowy 1-(etylosulfanylo)etanotiol.

Napisz komentarz