Naukowcy badający ten unikatowy owoc przeanalizowali zestaw 19 śmierdzących i owocowych substancji chemicznych. Odkryli, że zaledwie 2 związki mogą odtworzyć ogólny zapach durianu.
Osoby, które próbowały durianu, albo go uwielbiają, albo nienawidzą. Pochodzący z Azji Południowo-Wschodniej owoc w swojej ojczyźnie uważany jest za przysmak. Miąższ durianu jest słodki i kremowy. Jednak w niektórych miejscach publicznych jego spożywanie jest zabronione, gdyż jego zapach obezwładnia.
Niedawno naukowcy zainteresowali się
owocem i chcieli lepiej zrozumieć jego złożony zapach. Zidentyfikowali kilka związków, które składają się na ten odpychający aromat, tj. mieszankę nieświeżych skarpetek, śmieci i gnijącego mięsa.
Uczeni przebadali 19 związków zapachowych pod kątem ich intensywności. Najsilniejsze pachniały zepsutą i spaloną cebulą oraz owocami. Równie intensywne były nuty kapusty i siarki. Dalsze eksperymenty wykazały, że tylko 2 konkretne związki składają się na cały zestaw pachnących składników. Są to owocowy 2-metylobutanian etylu i cebulowy 1-(etylosulfanylo)etanotiol.