Urządzenie stworzone przez naukowców z Politechniki Gdańskiej – E-nos – wychwyci źródło brzydkich zapachów w zaledwie minutę. Dzięki specjalnym czujnikom nie przyzwyczaja się do otaczającego zapachu tak jak ludzki węch.
Oczyszczalnie ścieków, wysypiska śmieci czy zakłady produkcyjne korzystają z urządzeń, które szybko i skutecznie wykrywają przyczynę brzydkich zapachów. E-nos to alternatywa dla zatrudniania ekspertów i firm specjalizujących się w analizie zapachów. Takie działania wiążą się z wysokimi kosztami i wielogodzinnymi badaniami. Nowe urządzenie obniży wydatki, a analiza wykonana za jego pomocą zajmie około minuty.
Jak działa E-nos?
Elektroniczny nos identyfikuje rodzaj woni/złowonności i mierzy różnice w intensywności zapachów. E-nos rozpoznaje zapach poprzez odczytanie unikalnych właściwości pobranej próbki powietrza. Odczyt przeprowadzany jest na drodze analizy komputerowej. Sygnały poszczególnych czujników gromadzi się i przetwarza cyfrowo, a następnie uśrednia. Oblicza się wzajemne proporcje czujników. W ten sposób tworzy się profil zapachowy konkretnej próbki.
Wieloczujnikowy E-nos, stworzony przez Naukowców z Katedry Inżynierii Chemicznej i Procesowej Politechniki Gdańskiej, nie ulegnie awarii przy wysokich stężeniach wonnego powietrza.
– W rozwiązaniu wprowadziliśmy rozwiązania techniczne oraz algorytm, który zabezpiecza czujniki przed przesyceniem, dzięki czemu nie występują długotrwałe przerwy w działaniu E-nosa. Zebrane z powietrza dane ulegają analizie odpowiednią metodą, która umożliwia przypisanie odebranego sygnału konkretnemu zapachowi. Po zakończeniu każdej analizy czujniki wracają ze stanu pobudzenia do stanu równowagi – wyjaśnia prof. dr hab. inż. Marian Kamiński – współtwórca technologii.
Gdzie E-nos znajdzie zastosowanie?
Marian Kamiński zapewnia, że E-nos sprawdzi się w przemyśle biotechnologicznym, chemicznym, rafineryjno-petrochemicznym oraz w komunalnych oszyszczalniach ścieków i na wysypiskach odpadów. Można go stosować również w przemyśle spożywcznym, np. przy ocenie świeżości i jakości żywności. Ponadto naukowcy pracują nad rozwiązaniami dla diagnostyki medycznej i kontroli jakości produktów.