Wyciszająca głębia olejku mandarynkowego

Wyciszająca głębia olejku mandarynkowego
Olejek mandarynkowy – jeden z najbezpieczniejszych olejków eterycznych. Naturalny ekstrakt uspokajający, łagodzący lęki i napięcia nerwowe. Wyciszający zmysły i kojący bezsenność. Doskonały specyfik na kłopoty z układem trawiennym. Olejek mandarynkowy pozyskuje się ze skórek mandarynki Citrus reticulata. Jest lekko pomarańczowy. Dobrze komponuje się z innymi olejkami cytrusowymi, goździkiem, cynamonem i lawendą. Mandarynka bogata jest w limonen, a ten wykazuje działanie ochronne żołądka, wątroby, trzustki i okrężnicy. Duchowy wymiar olejku z mandarynki Słodki i rześki zapach olejku odświeża, uspokaja, dodaje otuchy i sił witalnych. Wyrywa z ospałości. Rozjaśnia umysł. Niweluje poczucie zagrożenia – łatwiej nabierzesz zaufania i pozytywnie spojrzysz na świat. Jego delikatny charakter mobilizuje do zmian. Podejmiesz je z entuzjazmem i bez ociągania się. Dzięki olejkowi pozbędziesz się lęków i starych negatywnych przyzwyczajeń i przekonań, które blokowały Twój rozwój. Otworzysz się na nowe wyzwania. Osiągniesz równowagę umysłową i emocjonalną. Z jego pomocą ukoisz nerwy. Uwolnisz się od gniewu, smutku i urazów psychicznych. Zastosowanie i właściwości olejku mandarynkowego Odkaża, odtruwa i działa antyseptycznie. Stymuluje, tonizuje i zmiękcza skórę. Poprawia krążenie krwi. Reguluje pracę układu trawiennego. Masaże brzucha z wykorzystaniem olejku zmniejszają kolkę i zaparcia, łagodzą niestrawność. Przynosi ulgę przy wyczerpujących bólach migrenowych i przy zawrotach głowy. Dobry na problemy z wątrobą. Pomaga pozbyć się pasożytów i nadmiaru płynów z organizmu. Rozpuszcza kamienie żółciowe. Likwiduje drażliwość, nadpobudliwość, napięcia nerwowe. Wspiera walkę z bezsennością. Niweluje poczucie wszechogarniającego lęku i niepokoju. Hamuje wydzielanie łoju. Wygładza rozstępy. Wspomaga usuwanie cellulitu i rozległych znamion. Poleca się go osobom o skórze tłustej, przekrwionej i poszarzałej. Olejek działa jak naturalny dezodorant. Jest składnikiem preparatów kosmetycznych na trądzik, przeciwko łojotokowi skóry i łuszczycy, jak również komponentem produktów dla dzieci – kremów czy szamponów. Korzystają z niego perfumiarze i producenci takich kosmetyków, jak mydła, płyny i żele do kąpieli, balsamy do ciała. Wykorzystywany jest również w przemyśle spożywczym. Aromatyzuje się nim czekoladę, cukierki, ciastka, napoje orzeźwiające i likiery. Za pomocą dyfuzorów czy nawilżaczy powietrza, które rozpylą aromat, osiągnie się efekt wyciszenia i odprężenia. Olejek jest bezpieczny. Dlatego nadaje się nawet dla dzieci i kobiet w ciąży. Aczkolwiek nie należy zapominać, by dla pewności skonsultować się wcześniej z lekarzem. Olejek z mandarynki łagodzi objawy nadmiernej aktywności i kapryśnych zachowań u dzieci. Środki ostrożności Należy pamiętać, by nie używać olejku na skórę, która będzie wystawiona na światło słoneczne lub promieniowanie UV. Zawsze rozcieńczać. Nie stosować u osób z nietolerancją cytrusów. Nie podgrzewać za mocno, gdyż jest łatwopalny.

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

Wishlist Products

You have no items in wishlist.