Złożonym zapachem nasycisz się bardziej

Złożonym zapachem nasycisz się bardziej
Potrawy o rozbudowanym zapachu sycą bardziej niż te składające się tylko z jednego aromatu. Wnioski płynące z badań holenderskich naukowców mogą pomóc w walce z otyłością. Holenderka Rianne Ruijschop z Nizo Food Research przeprowadziła eksperyment z wieloskładnikowymi aromatami. Grupie ochotników podała dwa rodzaje jogurtu. Oba miały taką samą zawartość kalorii i oba pachniały truskawkami. Co je różniło? Pierwszy jogurt składał się z jednego związku chemicznego, zaś drugi aromatyzowano 15 substancjami. Gdy zapach ma więcej składników, lepiej syci Dla 41 osób o niewyćwiczonych nosach jogurty pachniały identycznie. Mimo to wszystkie stwierdziły, że jogurt o złożonym zapachu nasycił ich w większym stopniu. Jednak gdy próby przeprowadzono na większej grupie ludzi, okazało się, że oba produkty zjedzono w podobnych ilościach. Jak wykorzystać tezy Holendrów? Naukowcy podkreślają, że ich odkrycie może wspomóc odchudzanie. Wszyscy, którzy dbają o linię i są na diecie powinni pomyśleć o konsumowaniu potraw, które wydzielają obfity zapach. Co jest przyczyną otyłości? Pomimo zaspokojenia pierwszego głodu, wielu nadal je. Dlatego takie przypadki często uznaje się za podłoże otyłości. Zapach to tylko jedna z kilku przyczyn powodujących sytość. Ruijschop chce więc pójść dalej i testować konsystencję potraw. Testom poddano zdrowe, młode osoby, bez nadprogramowych kilogramów. Raz jedli swobodnie, a innym razem wspomagał ich olfaktometr. W obu sytuacjach uczestnicy najadali się więcej, gdy jogurt był aromatyzowany bogatszym w składniki zapachem. Swoje obserwacje badaczka opisała w magazynie „Chemical Senses”.

Napisz komentarz